top of page
BA_characters-22.png
BA_characters-25.png

Sommelier

Start å studere på nett med en gang!

Offentlig godkjent fagutdanning (30 studiepoeng)

Sommelier- og bransjeutdanning i ett studium

Studiefinansiering i Lånekassen

Fagutdanningen ved Beverage Academy (Norsk Vinfagskole) er Norges første og eneste offentlig godkjente fagutdanning innen vin, øl og brennevin. Omfanget er 30 studiepoeng, dvs. ½ årsenhet. Gjennomføringsform er forelesninger via web-TV og 6 samlinger i Oslo. Utdanningen kan gjennomføres på ½ eller 1 år.

At teorien i våre utdanninger undervises via web-tv-forelesninger gir deg en rekke fordeler:

  • Studér når og hvor du vil

  • Studér i ditt eget tempo

  • Repetér forelesningene så mye du vil

  • Jobb ved siden av studiene

  • Samlingstiden frigjøres til 100% praktisk og opplevelsesbasert læring

Kvalifikasjoner etter gjennomført utdanning

Utdanningen kvalifiserer for de yrkene der man arbeider med vin, øl og brennevin til daglig.
Vinkelner er ett av yrkene studiet gir opplæring i, og bestått eksamen gir deg derfor vinkelnertittel, vinkelnernål og adgang til medlemskap i Norsk Vinkelnerforening. Instruktør på sommelierdelen er norgesmester Simon Zimmermann.

Undervisning

Undervisningsformen er forelesninger på web-TV med interaktive øvingsoppgaver, og samlinger ved Beverage Academy i Oslo. Dette gir en god blanding av teori, egenaktivitet, smaking og praktiske øvelser.

Du får undervisning med et knippe lærere som er blant Norges dyktigste innenfor sine fagfelt, med den meget erfarne vinlæreren Cathinca Dege i spissen.

Mat og vin/brennevin

I tillegg til et stort antall vinsmakinger ved skolen gjennomfører vi kurs i mat og drikkekombinasjoner med sommelier-norgesmester Simon Zimmermann, der det meste innen smakskombinasjoner innenfor gourmetkunsten blir prøvd ut. Du får også kurs i norsk tradisjonsmat og akevitt med Halvor Heuch.

Image by Sebastian Coman Photography
Image by Hermes Rivera

Fra skolens mat- og vin-smaking. Vår mesterkokk garnerer en petits pois-suppe med sort trøffel fra Gotland.

Fra en av Beverage Academys Fine Wine smakinger.

Innhold i samlingen

Samlingene inkluderer følgende temaer

  • Vinsmakinger

  • Ølsmakinger

  • Brennevinssmakinger

  • Hetvin og musserende

  • Kaffekurs

  • Sommelierferdigheter

  • Mat- og vinsmakinger

  • Ekskursjon brennevin, vin, cider og øl

BA_characters-27.png

* Studenter med betydelig erfaring innen vinsmaking, eller som gjennomfører egentrening tilsvarende vinsmakingssamlingene, kan søke fritak fra en vinsmakingssamling.

Velg fremdrift og dine foretrukne samlingsdager!

BA_characters-26.png

Studiet kan gjennomføres med full fremdrift i ½ år, eller med halv fremdrift i 1 år.

Dersom du tar studiet på ½ år, er du med på 3 samlinger à 4 dager, dvs lørdag+søndag+mandag+tirsdag.

Dersom du tar studiet på 1 år, er du med på 6 samlinger à 2 dager. Du kan da velge mellom:

  • Samlinger på lørdager + søndager
       eller

  • Samlinger på mandager + tirsdager

Hver samling er avsluttende innenfor sitt delemne, og du kan derfor starte studiet når som helst i årssyklusen.

Teoriundervisning på nett

I periodene mellom samlingene gjennomgår du studiets nett-forelesninger. Forelesningene er basert på web-tv med interaktive øvingsoppgaver i bakkant av hver forelesning. Dette guider deg gjennom hele studiets pensumlitteratur. Forelesningene blir gjort tilgjengelig for deg via Beverage Academys studentnett. Du kan ta dem når det passer for deg, og repetere forelesningene så mye du vil.

Offentlig godkjenning

Utdanningen er godkjent av NOKUT (Myndighetenes tilsynsorgan for fagskoler og høgskoler). Dette sikrer at vår fagutdanning oppfyller nasjonale kvalitetsstandarder.

Studiefinansiering

Utdanningen er godkjent for stipend og lån i Statens lånekasse for utdanning.

Innhold i studiet

Prosjektoppgave

I løpet av studiet skal du skrive en prosjektoppgave. Oppgaven gir deg en faglig fordypning i et selvvalgt tema innenfor studiets pensum. Oppgaven løses individuelt, og har et omfang tilsvarende 3 ukers studieinnsats.

Vurderingskriterier og karakterskala

Bestått Fagutdanning forutsetter bestått teoretisk og praktisk eksamen samt godkjent prosjektoppgave.

Oppmelding til eksamen forutsetter deltakelse i minimum 85% av undervisningen. Deltakelse regnes ut fra gjennomførte nettstudier og samlinger.

Ved sommelierutdanningen benytter Beverage Academy karakterskala A til E for bestått (der A er høyeste og E er laveste karakter) og F for ikke bestått.

Studieavgift

Studieavgiften forfaller ved studiestart, dvs datoen du velger å starte studiet. Dersom du søker finansiering i lånekassen, forfaller halve studieavgiften ved studiestart, og resten 30 dager senere. Du må være forberedt på at utbetalingene fra lånekassen fordeles utover hele studieåret, og du må derfor skaffe en mellomfinansiering til innbetalingen ved studiestart.

Studieavgiften inkluderer e-læringskurs, deltakelse på samlinger og eksamensavgift. Studenten må påregne kostnader til vin for egentrening (ca 3000 kroner fordelt utover hele studietiden) og lærebøker (ca kr 1500) samt reise og opphold i Oslo i forbindelse med samlingene.

Samlinger & Studie

BA_characters-20.png

Samlinger på lørdag/søndag:

  • 23.-24. august: Vinsmaking

  • 20.-21. september: Vinsmaking

  • 25.-26. oktober: Sommelier

 
Samlinger på mandag/tirsdag:

  • 25.-26. august: Sommelier

  • 22.-23. september: Brennevin

  • 27.-28. oktober: Vinsmaking

 
Eksamen:

  • 6. desember: Eksamen teori

  • 7. desember: Eksamen sommelier

BA_characters-22.png

Samlinger på lørdag/søndag:

  • 17.-18. januar: Sommelier

  • 28. februar-1. mars: Brennevin

  • 11.-12. april: Vinsmaking

 
Samlinger på mandag/tirsdag:

  • 19.-20. januar: Vinsmaking

  • 2.-3. mars: Vinsmaking

  • 13.-14. april: Sommelier

 
Eksamen:

  • 30. mai: Eksamen teori

  • 31. mai: Eksamen sommelier

BA_characters-25.png

Studiestart: Når du vil
 
Opptakskrav: Bestått videregående skole eller 5 års realkompetanse
 
Studieavgift: Kr 57.000,-
 
Finansiering i Lånekassen:
Fulltid vårsemester:
Maksimalt beløp uten forsørger- og reisetillegg er kr 130 730,- hvorav inntil kr 36 406,- er stipend.

Fulltid høstsemester eller deltid:
Maksimalt beløp uten forsørger- og reisetillegg er kr 115 561,- hvorav inntil kr 30 338,- er stipend.

Hovedlærer & Sommelier-instruktør

cathinca.jpg

Vår vinlærer Cathinca Dege er utdannet ved Hotellfagskolen i Lausanne og innehar i tillegg WSET Diploma. Hun har i en årrekke vært tilknyttet vinprodusenter over hele verden gjennom sitt arbeid i vinbransjen, og er sertifisert av Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne. I tillegg til lang erfaring som restaurantsjef er hun Sommelier og tidligere norgesmester i vinsmaking.

simon.jpg

Simon Zimmermann har vunnet både norsk og nordisk mesterskap i sommelierfaget. Han har bakgrunn som kjellermester ved Lysebu og Happolati, og er i dag restaurantsjef og vinavsvarlig på Bistro Fourrage. Han vant Young Sommelier i 2010, ble norsk mester i 2015 og 2017 og nordisk mester i 2013, og er nå dommer i ulike mesterskap.

sommelierpin.jpg

Alle som består vår Sommelierutdanning vil motta vår spesielle vinkelnernål i 925 sterling sølv med gullforgylt blad, laget av en av Frankrikes dyktigste smykkedesignere.

bottom of page